perjantai 28. marraskuuta 2014

Vinkkejä ja asioita joita kannattaa ottaan huomioon jos lähtee vaihtoon.

Kaupunkina Lyon on aivan ihana! Kaunis täynnä kulttuuria, historiaa, hyviä ravintoloita sekä paljon muuta nähtävää sekä koettavaa. Vaihto on kokonaisuudessaan sujunut oikein hyvin ja miellyttävästi. Paljon on nähty ja koettu, siksi onkin jopa vähän surullista lähteä kohti kotia vaikka toisaalta on kiva päästä taas takaisin arjen pariin.

Minulle tämä Lyonin vaihto oli jo toinen joten kaupunki oli jo ennestään tuttu, mutta teille joille vaihtokohde kaupunki on uusi ei hätää, paikkaan tutustuu aina nopeasti sekä paikallisiin tapoihin ja kulkemisen oppii nopeasti ja on hyvä muistaa että apua voi ja kannattaa aina kysyä jos jokin asia on epävarmaa.
Siitä pääsemmekin kielimuuri asiaan. Tiesin jo entuudestaan, että Ranskalaiset eivät oikein tuppaa puhumaan Englantia, mutta sitä ei kannata pelätä. Vaikka minulla onkin 3 vuoden ranskan opiskelu takana en silti osaa enkä tiedä LÄHESKÄÄN kaikkea, vain perus sanaston yms... Joten suosittelen ottamaan pienen sanakirjan mukaan jossa on perus toimeentulo lauseita sekä sanoja joilla pärjää jos jokin on epäselvää. Myös oman alan sanastoon kannattaa ainakin ennen lähtöä tutustua TAI printata sanastoa mukaan.

Tietysti kaikki ennen vaihtoon lähtöä hoidettavat asiat kannattaa hoitaa alta pois ajoissa joita on mm: Hakulomake, vapaamuotoinen hakemus ja Europassi-CV (englanniksi) yms.. omnian sivuilla on hyvät ohjeet ja toki saat aina ohjeistusta kaikista asioista niin opettajilta kuin KV- toimistostakin. Kannattaa aina kysyä jos jokin on epäselvää.
Myös passin voimassa olo kannattaa tarkastaa ajoissa, sekä ottaa passista ja henkilökortista kopio siltä varalta että ne hukkuu tai että ne varastettaisiin. Tarkemmat ohjeet löytyy tosiaan omnian sivuilta.

Varkauksiin kukaan tällä reissulla ei onneksi törmännyt, mutta kuulimme paikallisilta että meistä huomaa että olemme turisteja ja että meidän kannattaa pitää todella laukuista huolta sillä täällä liikkuu varkaita. Varsinkin metrossa ja bussissa kanttaa olla tarkkana sillä siellä ihmisiä on TODELLA paljon ja tiheässä.

Sairaala tai lääkäri reissujakaan ei onneksi tullut, mutta niihinkin saa aina opettajilta tai vaihtovastaavilta apua niin täällä kuin kotipuolessakin ja ilmainen eurooppalainen "kela" kortti kannattaa tilata ennen reissua siltä varalta että jotain sattuu.

Raha-asiat: Ranska on halvempi kuin Suomi, ei ehkä kaikissa asioissa mutta yleisesti. Rahaa palaa ihan arkisiinkin asioihin, koska asut "yksin" vaikka meitäkin oli 3 maksoimme esim. ruoka ostokset aina vuorotellen kannattaa sopia muiden kanssa mikä tyyli pelaa teillä jos lähdet porukassa vaihtoon.
Kannattaa siis varata rahaa mukaan, myös käteistä. Raha ei kuitenkaan ole ongelma koska koulu on ottanut osaa todella anteliaasti, toki sinun on hoidettava  annetut velvollisuudet hyvin ja sen mukaan. Asiasta ja raha-asioista saat enemmän tietoa kun olet lähdössä vaihtoon.

Jos matkaat Lyoniin suosittelen käymään Basilique Notre Dame de Fourvieressä joka sijaitsee ison kukkulan päällä. Se on siis katetraali ja sieltä näkee koko Lyonin, henkeä salpaava näky. Myös Tour part-dieun ostoskeskukseen kannattaa käydä tutustumassa, se on todella iso ja siellä on paljon nähtävää ja se on täynnä monenmoisia kauppoja. Kävimme myös tutustumassa Parc de la tete d,oriin joka on aivan ihana puisto jossa samassa on eläintarha jossa on kaiken maailman eläimiä Afrikasta ym. se oli myös ilmainen joten suosittelen käymään. Jos kohdemaasi ei ole Lyon tai Ranska suosittelen ottamaan paikan antimista jo vähän etukäteen selvää joten tiedät mihin ehkä kannattaisi käydä tutustumassa, myös paikallisilta kannattaa pyytää vinkkejä rohkeasti.

Tiivistetysti: Maalaisjärjellä pärjää jo pitkälle. Muista pitää laukuista ja itsestäsi huoli. Ota rohkeasti asioista selvää, ole rohkea opettelemaan uusi asioita ja kieltä. Tutustu ihmisiin. Kysy jos on kysyttävää!

Älä pelkää lähteä vaihtoon! Hyvä mieli ja positiivinen asenne niin olet jo melkein valmis lähtöön!
Ole rohkea ja lähde kokeilemaan!
Tämä on ollut ihan mahtava kokemus ja kiitos kuuluu opettajille jotka minulle tätä ehdoittivat uudstaan sekä KV-toimistolle ja kaikille ketkä ovat ollee tavoitettavissa sekä koti puolessa että täällä!
Kiitos! Huomenna matka uusiin kokemuksiin ja takaisin  Suomeen voi alkaa!
-Niina









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti